Maksukuskit

Edellisessä artikkelissa kommentoin uusimman Vauhdin Maailman numeron sisältöä. Minulla ei ole mitään kyseistä lehteä vastaan, olen itse asiassa itsekin kirjoittanut juttujakin VM:aan. Mutta en malta olla kommentoimatta Kari Melartin kolumnia maksukuskeista.Melart maalaa synkän kuvan maksukuskien täyttämästä F1:sta. Suunta on huolestuttava, sen myönnän itsekin. Silti jotkut hänen käyttämänsä vertaukset eivät oikein kestä lähempää tarkastelua.

Melart kirjoittaa muun muassa: ” Miltä kuulostaisi ajatus, että yleisurheilija ostaisi itselleen paikan olympialaisten finaalissa? Vitsiltä.” Totuus kuitenkin on, että kaikki urheilu toimii nykypäivänä kaupallisuuden ehdoilla. Eikä vertaus muutenkaan toimi noin. Sen olisi pitänyt olla ”miltä kuulostaisi ajatus, että aloittelevan yleiurheilijan kisa-, väline ja treenikustannukset maksaisi sponsori?” Ei kuulostaisi ainakaan minun mielestä enää yhtään vitsiltä, vaan ihan normaalilta toiminnalta. Eihän F1 ole mikään olympialaisten finaali, vaan samanlaisen jatkumon päätepiste, jonka vaikkapa keihäänheittäjä käy urallaan piirikunnallisista kisoista olympiaedustukseen. Kuka väittää ettei siihen ole tarvittu rahaa? Seppo Räty kommentoi aikoinaan että ”antakaa satatonnia rahaa, niin keihäs lentää 100 metriä”. Keihäänheitto maksaa siis tonnin per metri.

Kaikilla ei ole varaa päästä huipulle, toisilla ei ole varaa edes yrittää. Usein kuulee puhuttavan, ettei F1-tasolla aja välttämättä ne kaikkein parhaimmat kuskit, koska lahjakkaimmilla ei välttämättä ole ikinä ollut rahaa yrittää sinne saakka. Ei tuollainen ajattelu ole mitenkään formula ykkösten yksinoikeutta. Kuulin että jääkiekon A-junnutasolla pelaamisen kustannukset liikkuvat jossain 600 euron paikkeilla kuukaudessa. Siitä vaan isät etsimään ilta- ja viikonlopputöitä, jotta saadaan saateltua juniori edes aikuisten sarjoihin saakka, SM-liigasta tai NHL:stä vielä edes haaveilematta. Onneksi poikani pelaa jalkapalloa, koska minulla ei olisi varaa jääkiekkoharrastukseen.

Toki moottoriurheilu on kallista. Jo SM-tason kartingin vuosibudjetit pyörivät 30 000 – 40 000 euron huitteilla. Tavallisen palkansaajan käteen jäävän vuositulon verran! Muistelen nähneeni laskelmia, joissa kuljettajan ura kartingista F1-tasolle oli aikataulutettu ja hinnoiteltu. Yhteissumma oli jotain 5 miljoonaa, ennenkuin nuorukainen oli ajanut yhtään kisametriä F1-autolla. Ja pitää muistaa, että vielä siinäkin vaiheessa ura voi epäonnistua, voi käydä Kovalaiset. Isiltä meni 5 milliä pojan ”koulutukseen”, ja pojasta tuli loppujen lopuksi rakennusmies tai merkonomi. Revi siitä sitten huumoria.

Melart oikoo mutkia myös sikäli, että kaikki maksukuskit ovat automaattisesti huonoja kuljettajia. Jos näin on, niin vietäisi vertaus sitten loppuun saakka. Jos kerran Vitali Petrov on 12 miljoonaa tiimilleen kantaneena automaattisesti huono kuljettaja, niin miltä Kovalainen hänen rinnallaan näyttää. Täysin taidoton maksukuski pesi Kovalaisella kaudella 2012 lattiaa, ei ehkä lopputuloksissa tai loppupisteissä (johon Caterhamin tapauksessa vaikuttaa hyvin moni asia) mutta kisatilanteissa ja osittain myös aika-ajoissa. Ansaitseeko palkkaa pyytävä kuski tallipaikan, jos maksukuski pystyy samaan tulokseen?

Sanottakoon lopuksi että en tietenkään kannata nykyistä kehityssuuntaa. Se näyttää kuitenkin olevan tietoisesti valittu suunta sen jälkeen kun Max Mosley sai lähtöpassit FIA:sta. Hänellähän oli edellisen laman aikoihin visio siitä että tallien budjetteja karsittaisi tietyllä siirtymäajalla 50 miljoonaan dollariin. Toteutuessaan se olisi tarkoittanut paluuta 80-luvun kulta-aikoihin, jolloin autoja oli pyrkimässä kisoihin enemmän kuin lähtöruudukkoon mahtui. Eikä yksi tai kaksi tallia olisi dominoinut sarjaa vuodesta toiseen. Silloin jokainen, jopa yksittäinen miljonääri, maailman kymmenistä autonvalmistajista puhumattakaan olisi pystynyt rakentamaan voittaja-auton formula ykkösiin. Ilmeisesti visio ei kelvannut talleille ja FIA:n nykyiselle johdolle. Valitetaan kustannuksia mutta ei olla valmiita tekemään asialle mitään. Pohjanoteerauksena ”säästetään” rahaa uusimalla moottorisääntöä, joka todellisuudessa tekee sirkuksesta kokonaisuudessan vieläkin kalliimpaa. Jos nykyinen suuntaus on FIA:lle ongelma, katsokoon peiliin. Siihen asti nauttikaamme Carlos Slimin rahoittamasta Meksikon mestaruussarjasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s