Mercedes Benz, perseelleen lens

Tulipa hassu olo. Kolme viikkoa sitten kirjoitin ”Mercedes on ollut ihailtavan hiljaa rengasasiassa, vaikka he eittämättä kärsivät rengasssäännöstä kaikkein eniten. He kunnioittavat voimassa olevia sääntöjä ja toimivat parhaan kykynsä mukaan niiden rajoissa. Se on urheilullisuuden voitto.” Sitten tuli Monaco ja kohu Mercedeksen salatuista rengastesteistä. Taisi olla vähän liioiteltua puhua urheilullisuuden voitosta. Hiljaisuus selittyikin ihan muilla asioilla.

Sillä aikaa kun odotellaan virallista päätöstä kohulle, spekuloidaan hiukan asialla. Vaikka kyse ei olsi ollut virallisista nykyrenkaista, mitä Mersu testasi, niin mielestäni on täysin selvää, että testistä sai hyötyä. Jos Pirellin tämän kauden virallinen kisarengas vaikkapa kuluu 0,5mm kierroksella, mutta Pirelli testauttaakin erilaista ensikauden rengasta, joka testin alussa kuluu vaikkapa 0,4mm kierroksella. Testien aikana autoa säädetään, suorituskyky ja renkaiden hyödyntäminen paranee, ja kenties jopa uusia osia testataan autossa. Rengastestin nimissä tietenkin.  Testin lopussa kulutus on 0,2mm kierroksella. Miten hyvä selittäjä pitää olla, että saa selitettyä FIA:lle ja muille talleille, ettei tuota 0,2mm kulutuskehitystä pysty hyödyntämään lainkaan tämän kauden renkaissa? On satavarmaa että he löysivät testeissä jotain mikä auttaa heitä loppukaudella. Jo pelkästään se, että autolla saa ajaa rataa ympäri auttaa auton kehitystä, ilman että puhutaan vielä renkaista lainkaan.

Miten tilanne ratkaistaan? Oikeudenmukaisen päätöksen tekeminen on vaikeaa, ellei mahdotonta. Ainoa oikeudenmukainen päätös olisi sallia kaikille muillekin talleille 3 päivää ”rengastestiä”, jotta heille annetaan tilaisuus kuroa Mercedeksen etumatka kiinni. Se taas lienee mahdotonta järjestää. Mercedes on nyt saanut etua jota mikään sakko tai lähtöruuturangaistus ei pyyhi pois. Ellei lähtöruuturangaistus olisi koko kauden kestävä! Sanotaan, 5 ruutua kaikissa loppukauden kisoissa kuulostaa ihan hyvältä. Tuollainen rangaistus FIA:lta? Hah! FIA:n hampaattomuuden tietäen, tästä ei saada aikaiseksi oikeudenmukaista rangaistusta, vaan joku munaton nahkapäätös jossa heristellään vähän sormea ja annetaan tallille pikku sakko.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s