Grosjean tulee vielä

Grosjean on parissa viime kisassa alkanut lunastaa niitä odotuksia joita häneen asetin ennen kauden alkua.

Jos muistatte kirjoitukseni, jossa veikkasin häntä ”Kimin tappajaksi”, kunhan pääsee kunnolla vauhtiin ja saa varmuutta. Seison edelleenkin tuon väitteeni takana, vaikka koko maailma tuntuu olevan toista mieltä. Tuntuu olevan muodikasta ja ”coolia” pilkata Grosjeania.

Kimi ei ole McLaren-vuosiensa aika-ajo-iskussa. Nykyisen Lotuksen suorituskyvyllä paalupaikkoja napsuisi tuon ajan Kimille jatkuvasti. Nyt Grosjean on ainoa jolla on mahdollisuuksia paalulle. Grosjean vaikuttaa olevan puhtaassa yhden kierroksen nopeudessa 0,2 sekuntia Kimiä nopeampi. Kisassa asiat eivät ole menneet putkeen mutta viime aikoina harvemmin Grosjeanin omasta syystä. Viime kisassa hän sai täysin aiheettoman rangaistuksen, joutui taistelutilanteen seurauksena käymään ylimääräisen kerran varikolla. Tai ainakin aiemmin kuin olisi ollut taktisesti viisasta. Ilmeisesti renkaassa havaittiin pieni vuoto. Siitä huolimatta loppusijoitus oli heti Alonson kannassa. Laskekaapa pois läpiajorangaistukseen kulunut aika, sekä se mitä hän menetti väärään aikaan tehdyn renkaanvaihdon takia. Ero Räikköseen oli maalissa 42 sekuntia. Läpiajorangaistukseen kului ehkä 16 sekuntia, muiden perässä ajeluun (joka olisi vältetty pysähtymällä taktisesti suunniteltuun aikaan) meni parikymmentä sekuntia (hän ei olisi alunperinkään joutunut Ferrarien taakse jos kisan alku olisi mennyt toisella tavalla). Tällä laskennalla hän olisi hävinnyt huippunopeana kisakuskina pidetylle Räikköselle 6 sekuntia. Ja todellisuudessa ei olisi hävinnyt lainkaan, koska olisi ajanut koko kisan ajan Kimin edellä! Sijoitus olisi ollut vähintään 2. mutta todennäköisesti jopa 1.

Tiedän että jossittelu on turhaa. Lopputulos ratkaisee ja pulinat pois. Tahdonkin vain osoittaa, ettei Grosjeanissa olen mitään muuta vikaa kuin kokemattomuus ja tietty rauhattomuus. Ihan samoja piirteitä havaittiin Vettelissäkin, jopa vielä ensimmäisen ja toisen mestaruuden jälkeen. Ei häntä oltu kuitenkaan formuloista pihalle savustamassa. Tai harva muistaa, että Mika Häkkinen kolaroi lukuisissa kisoissaan uran alussa Lotuksella, yrittäessään voittaa kisaa ensimmäisessä mutkassa. Hänellä oli jossain vaiheessa päällään jopa muutaman kisan mittainen varoitus törttöilystään. Mutta sen suomalaiset haluavat jostain syystä unohtaa. Se vaan on niin kiva kritisoida vierasmaalaisia ”törttöjä”.

Tavallaan sääliksi käy Grosjeania. Rangaistukset seuraavat häntä vaikka hän olisi syytönkin. Maine on toki hänen itsensä aiheuttamaa, viime kauden toiminnallaan. Mutta silti toivoisin että tuomaristo katsoisi tilanteita objektiivisemmin tuijottamatta sitä kuka tekee, keskittyen siihen mitä tekee.

One response to “Grosjean tulee vielä

  1. Jääkiekossa maalivahdin tärkein asia eivät ole yksittäiset huipputorjunnat tai nollapelit vaan tasaisen vahvat suoritukset ottelusta toiseen. Hyvän ja huonon päivän eron tulee olla mahdollisimman pieni, siitäkin huolimatta että välillä tulee vaikeita pelejä tai puolustus pelaa huonosti. Samaa vaaditaan hyvältä kilpa-ajalta.

    Formula 1:ssä jokainen kuljettaja osaa ajaa hyvällä autolla kovaa. Kuljettajan taito mitataan sinä päivänä kun auto ei ole aivan parhaassa iskussaan. Ulkopuolelta on vaikea sanoa mikä auto milloinkin on iskussa ja mikä ei, mutta jotenkin vaikuttaa siltä että Romain Grosjeanilla tuo hyvän ja huonon päivän ero on liian suuri. En lyttää Grosjeania nollaksi mutta nämä kaksi viimeistä kilpailua eivät myöskään riitä vakuuttamaan hänen erinomaisuudestaan. …Toivottavasti olen väärässä.

    Alonsolle virheitä sattuu harvoin, Räikköselle vielä harvemmin. Kaksi onnistumista eivät vielä nosta Grosjeania heidän tasolleen vaikka raaka nopeus siihen toki riittääkin. Myöskään hänen ohitus Felipe Massasta olikos se nyt nelosmutkassa ulkokautta ei ollut sinänsä mikään suuren mestarin taidonnäyte. Rohkea ohitus kylläkin, mutta juuri sellainen jota voi yrittää kuljettaja joka ei kilpaile maailmanmestaruudesta. …ja joka tällä kertaa sattui onnistumaan.

    Huippulahjakkuus Romain Grosjean kiistämättä on ja sen vuoksi varmasti on saanutkin poikkeuksellisen monta mahdollisuutta lunastaa odotuksensa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s